Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Glycyrrhizin je přiblině 50 - 100krát sladší než cukr. Vyskytuje se v oddenku lékořice. Není často používán z důvodu jeho lékořicové chuti. Nemá žádné kalorie.
Získává se sušením kořenů lékořice.
Používá se k dochucování, doslazování nápojů, zmrzlin, cukrovinek, pekařských výrobků. Dále také v tabáku nebo farmaceutických výrobcích,
Látka nemá nežádoucí účinky. U velkých konzumentů lékořice byl však zaznamenán zvýšený krevní tlak, může zvyšovat pH v těle.
V USA je látka povolena a má látka status GRAS (generally recognized as safe), tzn. že je považována zabezpečnou. V ČR a EU není prozatím používání Glycyrrhizinu povoleno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.