Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E954 - Sacharin a jeho soli

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E954 - Sacharin a jeho soli

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Sacharin se používá jako umělé sladidlo, zanechává hořkou chuť po požití. Často se používá ve spojení s aspartamem. Sacharin je 200-700 krát sladší než běžný stolní cukr, ale nemá žádný energetický obsah.

Použití

Sacharin se používá do nealkoholických nápoujů, potravin pro diabetiky, nírkoenergetických potravin, žvýkaček, zavařenin, majonéz, hořčic, stolnícxh sladidel, vitaminových přípravků a některých druhů piv včetně nealkoholického a do cukrovinek. Využívá se také do zubních past, ústních vod nebo pomád na rty

Výroba

Vyrábí se z uhlí jako vedlejší produkt. Synteticky se vyrábí z toluenu.

Nežádoucí účinky

Při studiích na zvířatech byly zjištěny výskyty rakoviny močového měchýře a zvýšení účinků karcinogenních látek. Při dalších testech byl zjištěn výskyt zhoubných onemocnění dělohy, vaječníků, kůže, krvinek a dalších orgánů. Dle studií prováděných na diabeticích bylo zjištěno, že sacharin může zvýšit riziko výskytu rakoviny močového měchýře při konzumaci více než osmi tablet denně. To však bylo prokázáno pouze u můžů, ne u žen. V USA byla látka nejprve zakázána, poté dočasně povolena než budou provedeny další studie s podmínkou, že potraviny obsahující sacharin musejí být označeny jako nebezpečné a že na testovaných zvířatech způsobili rakovinotvorné účinky. Nakonec v roce 2000 byl sacharin odstraněn ze seznamu rakovinotvorných látek. V kombinaci s některými léky může poškodit sliznice. Lidé s potížemi s močovým měchýřem, by se měli vyhýbat konzumaci sacharinu. Ve výjimečných případech může vyvolat alergické reakce.

Doplňující informace

Přípustná denní dávka je 0 - 2,5 mg/kg tělesné váhy. V USA je použití povoleno. V ČR (celé EU) je použití povoleno v omezeném množství do potravin se sníženým obsahem energie jako jsou ochucené nápoje, dezerty, krémy, žvýkačky, cukrovinky.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.