Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E953 - Isomalt

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E953 - Isomalt

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Isomalt patří do skupiny cukerných alkoholů. Používá se jako zvlhčovadlo, stabilizátor, sladidlo, plnidlo, nosná látka a protispékává látka. Sladidlo je zhruba o polovinu méně sladší než stolní cukr a obsahuje jen polovinu energie (kalorií), má velmi malý glykemický index. V ústech nezanechává žádnou nepříjemnou chuť. Ve spojení s ostatními cukernými alkoholy se zvyšuje jeho sladivost, proto pro dosažení stejné sladivosti jako běžným cukrem stačí desetkrát menší množství, než při použití stolního cukru. Zvyšuje sladivost syntetických sladidel - aspartamu a acesulfamu K.

Použití

Používá se jako umělé sladidlo do nízkoenergetických potravin, do cukrovinek, zmrzlin, dezertů, džemů, dortových krémů, žvýkaček, čokolády.

Výroba

Isomalt se vyrábí z cukrové řepy.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky, v těle se přemění z 50% na glukózu, z 25% na sorbitol a z 25% na mannitol. Výhoda Isomaltu je, že oproti běžnému cukru nezpůsobuje zubní kaz. Při nadměrné konzumaci může vyvolat žaludeční potíže, nadýmání nebo průjmy.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka je 0-25mg/kg tělesné váhy. V ČR (celé EU) je použití isomaltu povoleno do potravin pro diabetiky a potravin se sníženou energetickou hodnotou, kde se používá jako náhradní sladidlo. V ostatních případech je použití povoleno, kromě dětské výživy, ryb, likérů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.