Kurzy ATAC

E941 - Dusík

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E941 - Dusík

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Jedná se o plyn, který tvoří obsah atmosféry ze 78%. Nemá žádný zápach.

Použití

Používá se jako pohon do tlakových nádob, k úpravě atmosferického vzduchu, jako chladící látka nebo jako látka, která vytváří ochranný obal balení potravin. Zabraňuje dozrávání ovoce a chrání ovoce víno, pivo a zeleninu před zkažením. Používá se do konzervovaného, mraženého a vakuově baleného ovoce a zeleniny. Využití má také v kosmetickém průmyslu jako konzervant.

Výroba

Získává se synteticky odstraněním kyslíku ze vzduchu při velmi nízké teplotě (-196°C).

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Jedná se o bezpečnou látku. Při vysoké koncentraci v ovzduší může způsobit dušení.

Doplňující informace

Dusík je v ČR (celé EU) i v USA v nezbytném množství ke všem potravinám povolen, v USA má status GRAS.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.