Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E926 - Oxid chloričitý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E926 - Oxid chloričitý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Jedná se o žluto až lehce načervenalý plyn s nepříjemným zápachem. Látka je používána jako bělící činidlo do mouky, pro čištění pitné vody, přísada proti mikrobům ve znečištěné vodě a pro omývání ovoce a zeleniny v omezeném množství. Také se používá na vyplachování zařízení určených na zpracování obalu ovoce a zeleniny, kde působí jako konzervant. Při použití k čištění vody vzniká vedlejší produkt chloritan, jehož použití je omezeno.

Použití

Používá se k čištění pitné vody, bělení skořápek vlašských ořechu nebo škrobů, bělení papíru, omývání ovoce a zeleniny, do obalů používaných pro ovoce a zeleninu. Také se používá při zpracování drůbeže.

Výroba

Oxid chloričitý se vyrábí z kyseliny solné a hypochloritu sodného.

Nežádoucí účinky

Oxid chloričitý není tak škodlivý jako chlor. Ničí vitamín E. Inhalace látky, požití nebo styk s pokožkou může způsobit podráždění očí, nosu, pokožky nebo hrdla, kašel, sípání, bronchitidu, plicní otok nebo chronický kašel, může mít i karcinogenní účinky. Látka je v podezření z toxicity. Jedná se o velmi nebezpečnou sloučeninu ohrožující ekosystém. Bylo dokázáno, že při důkladném omývání ovoce a zeleniny vodou se oxid choričitý dostane pryč. Při generování v obalech na ovoce a zeleninu je jeho množství zanedbatelné.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití této látky nepovolené. V USA je látka povolena - GRAS.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.