Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E925 - Chlor

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E925 - Chlor

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Chlor je žlutozelený nekovový prvek - plyn vyskytující se v zemské kůře mající štiplavý, dusivý zápach. Jedná se o konzervant, oxidační činidlo, látka upravující pH, desinfekční prostředek a bělící činidlo k bělení skořápek vlašských ořechů nebo k bělení škrobů. Používá se k prodloužení trvanlivosti čerstvě trhaného ovoce a zeleniny.

Použití

Používá se při při zpracování ryb, zeleniny a ovoce. Nejvíce se využívá při čištění pitné vody. Je možné ho využít i jako bělící prostředek do mouk. Používá se v bělidlech, barvách, desinfekcích, plastech, rozpouštědlech a při výrobě tetrachlormetanu a látek zpomalujících hoření. Prodlužuje trvanlivost čerstvě trhaného ovoce a zeleniny.

Výroba

Chlor se vyskytuje jak v podzemní vodě tak v čističkách odpadních vod. Chlor se vyrábí elektrochemicky elektrolýzou.

Nežádoucí účinky

Toxický a dráždivý při styku s pokožkou a pro plíce. V pitné vodě a v potravinách vytváří sloučeniny způsobující rakovinotvorné účinky. Při používání k ničení bakterií do pitné vody může obsahovat karcinogenní sloučeniny jako je toluen, xylen a podezřelý karcinogen styren. Chlor je velmi dráždivý a při vdechnutí může způsobit smrt nebo dýchací potíže. Při podání pečiva obsahujícího chlor zvířatům bylo zjištěno velké množství nežádoucích účinků.

Doplňující informace

V roce 1987 byly zveřejněny studie spojující vznik nádorů močového měchýře u lidí, kteří pili povrchové vody obsahující chlor po více než 40 let. V ČR (celé EU) je použití E925 jako přídatné látky nepovolené. Chlor je povolen pouze při čištění pitné vody. V USA je látka povolena - GRAS.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.