Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o aminokyselinu, používající se jako kypřící přípravek na pečení a na zpracování mouky. Látka slouží jako kypřící prášek do chlebových mouk. Snižuje dobu zpracování těsta tím, že mění thiolové skupiny na disulfidové, které tvoří pružnost lepku a zvyšují objem bochníku.
Látka se používá do nekvašeného chleba, chleba, pečiva, chlebové mouky. Dále se látka využívá jako přísada k barvení uzenin, do ovocných šťáv jako antioxidant zabraňující ztrátě vitamínu C. Může být také přítomna v cereáliích i kojenecké stravě. Cystein se používá při léčbě jater a jako prevence při ozařování. Látka se používá také jako prostředek zlepšující růst vlasů a nehtů, jako přídavek do šampónů a krémů.
Vyrábí se synteticky z cystinu, který se nachází v hydrolyzovaných bílkovinách keratinu. Ten se nachází v peří a vlasech, dále se nachází v kůži, kopytech, nehtech i vlně. Hlavním zdrojem cysteinu jsou štětiny prasat.
V běžných dávkách nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Dle výzkumů na krysách, kterým se podával cystein jako prevence před zářením, bylo zjištěno, že vyvolal jejich neplodnost. V mimořádných případech může způsobit poruchy ledvin a zhoršit výskyt aftů.
V ČR i EU je látka povolena. V USA je také povolena a má status GRAS.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.