Kurzy ATAC

E912 - Estery montanových kyselin

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E912 - Estery montanových kyselin

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Patří mezi minerální vosky. Jedná se o téměř bílé nebo nažloutlé vločky, prášek nebo granule. Skládá se z karboxylových esterů kyseliny a dalších látek. 

Použití

Slouží k vytvoření lesklého ochranného povrchu citrusových plodů, nebo při výrobě svíček a leštěnek. Výrobkům poskytuje lesklý vzhled a zabraňuje ztrátám vody a vlhkosti – prodlužuje jejich trvanlivost (hlavně u ovoce a zeleniny). Může být použito jako rozpouštědlo.

Výroba

Jedná se o minerální vosky získávané z rašeliny a hnědého uhlí pomocí esterifikace ethylenglykolem.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Látka může být použita pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je tato látka povolena. V USA je také její použití povoleno, ale nemá praktický význam.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.