Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E641 - Leucin

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E641 - Leucin

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Leucin je esenciální aminokyselina sladké chuti. Je přirozenou složkou rostlin a mikroorganismů, kde je syntetizován pomocí mnoha enzymů z kyseliny pyruvové. Vyskytuje se v obou opticky aktivních formách. Jako potravinářská přísada se používá L-leucin. Aminokyselina leucin je nejdůležitější bílkovina pro tvorbu svalové hmoty.

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Nachází použití jako přísada v umělém sladidle aspartamu.

Výroba

Leucin se vyrábí z lepku, keratinu a kaseinu. Nachází se v mnoha živočišných i rostlinných potravinách.

Nežádoucí účinky

Látka je považována za bezpečnou. 

Doplňující informace

Může být geneticky modifikovaný. V ČR (celé EU) je použití E641 v potravinách nepovolené.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.