Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E640 - Glycin

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E640 - Glycin

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Glycin je nejjednodušší aminokyselina. V přírodě se nachází v mnoha rostlinných i živočišných bílkovinách. Nejvíce je obsažen v kolagenu a elastinu. Glycin je neesenciální aminokyselina, vzhledem bílá krystalická látka. Má sladkou chuť.

Použití

V potravinářském průmyslu má glycin široké využití: používá se jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Pro svou sladkou chuť je glycin používán k maskování pachuti sacharinu a aspartamu. Využívá se také pro své želírovací schopnosti. Používá se při zdobení cukrovinek a v čokoládě a jako přísada v alkoholických nápojích. Je to antioxidant s využitím jako přísada proti žluknutí tuků a olejů. Spolu s kyselinou askorbovou urychluje glycin uzení bez použití dusitanů. Glycin obsahují i proteinové nápoje a doplňky stravy. Jako pufr působí proti překyselení žaludku. Je znám také jako příměs do krmiv pro domácí a hospodářská zvířata.

Výroba

Glycin se vyrábí z cukrové třtiny nebo ze želatiny. Může se vyrábět také synteticky - pro technické a průmyslové účely.

Nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky glycinu jako potravinové přísady nejsou známy. Některé zdroje uvádějí mírnou toxicitu při požití vysokých dávek, projevující se jako vyčerpání organizmu. Glycin je inhibiční neuropřenašeč v centrální nervové soustavě: vysoké dávky podávané dlouhodobě pokusným zvířatům vedly k smrti poškozením nervové soustavy.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) se glycin smí používat v nezbytném množství ve všech potravinách s výjimkou dětské výživy. V USA je používání této látky povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.