Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E636 - Maltol

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E636 - Maltol

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Bílý krystalický prášek s karamelově ovocnou vůní cukrové vaty. Je rozpustný v horké vodě. Nachází se v kůře mladých modřínů, v semenech a jehličí borovice, v čekance, v dehtech izolovaných ze dřeva, v praženém sladu. Název této organické sloučeniny je odvozen od sladu. 

Použití

Používá se v alkoholických nápojích, zmrzlinách, cukrovinkách, pečivu a sušenkách, želatinovém cukroví, žvýkačkách a želé jako umělá aromatická přísada kávová, čokoládová, vanilková, oříšková, javorová a ovocná. Dodává chlebu a pečivu čerstvou vůni jako „právě upečeného“. Má schopnost potlačit nahořklou chuť umělých sladidel.

Výroba

Maltol vzniká při pečení chleba, při pražení kávových a kakaových bobů. Maltol se vyrábí synteticky.

Nežádoucí účinky

Studie na zvířatech neprokázaly toxické, rakovinotvorné či jiné nežádoucí účinky. Při styku s látkou ve vyšších koncentracích však může dráždit oči, pokožku, může způsobit poruchy krve, zažívacího ústrojí, ledvin nebo močového měchýře.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) se maltol nesmí používat. V USA je používání této látky povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.