Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E634 - Vápenaté ribonukleotidy

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E634 - Vápenaté ribonukleotidy

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Vyskytuje se přirozeně ve všech tkáních. Je to směs vápenaté soli inosin-5´-monofosfátu a vápenaté soli guanosin-5´-monofosfátu. Bílá krystalická látka nebo prášek bez vůně, charakteristické chuti.

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni, zejména v křupkách a smažených brambůrkách, instantních potravinách s nudlemi, v koláčích, plněných masem, zeleninou nebo ovocem.

Výroba

Zdrojem pro výrobu vápenatých nukleotidů jsou živočišné oleje a tuky.

Nežádoucí účinky

Může způsobit astma, hyperaktivitu, vyrážku na pokožce do 30 hodin po jídle, obsahujícím tuto přísadu. Dále otoky rtů, hrdla a jazyka, anafylaktický šok. Přísada je nevhodná pro děti. Lidé s oslabeným organismem, lidé trpící jakýmkoliv chronickým onemocněním, lidé se sklonem k dně by se měli této potravinové přísadě vyhýbat.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) se smějí používat v omezeném množství v potravinách obecně, s výjimkou nealkoholických nápojů. V kořenicích směsích se mohou používat neomezeně. V USA je používání této látky zakázáno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.