Kurzy ATAC

E630 - Kyselina inosinová

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E630 - Kyselina inosinová

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Kyselina inosinová, bezbarvý nebo bílý krystalický prášek bez vůně, s charakteristickou chutí. Je přirozenou součástí masa mořských korýšů a mnohých zvířat. 

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Přidává se do směsi zejména se svými solemi a s glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Velmi často se přidává tam, kde jsou glutamany již přirozeně obsaženy (masový extrakt). Dokáže upravit jak slané, tak sladké chuti a jejich kombinace. Navíc potlačuje nežádoucí chuti. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, omáček, masných výrobků a uzenin, konzervovaných potravin. Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).

Výroba

Kyselina inosinová se vyrábí z masa jatečních zvířat nebo ze sušených ryb, zejména sardinek.

Nežádoucí účinky

U této látky nebyly jednoznačně prokázány nežádoucí účinky, avšak u citlivých osob může způsobovat její nízkou snášenlivost. Kyselina inosinová i její soli inosinany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se proto měli těmto přísadám vyhýbat. Přísada je také nevhodná pro astmatiky. Kyselina inosinová může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů. Přísada je nevhodná pro děti.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) se kyselina inosinová smí používat v omezeném množství v potravinách obecně s výjimkou nealkoholických nápojů. V kořenících směsích se smí používat neomezeně. V USA je používání této přísady povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.