Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E629 - Guanylan vápenatý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E629 - Guanylan vápenatý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Vápenatá sůl kyseliny guanylové, nukleové kyseliny RNA, hojně rozšířené v přírodě jako součást rostlinných i živočišných buněk.  Má obdobné vlastnosti jako E628 Guanylan draselný 

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Používá se však mnohem méně než guanylan sodný. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, omáček, masných výrobků a uzenin, konzervovaných potravin (zeleniny). Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).

Výroba

Guanylan vápenatý se vyrábí ze sušených ryb nebo z mořských rostlin.

Nežádoucí účinky

Lidé s přecitlivělostí na aspirin ( kyselinu acetylsalicylovou) by se měli této přísadě vyhnout. Guanylany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se proto měli těmto přísadám vyhýbat. Přísada je také nevhodná pro astmatiky. Guanylan vápenatý může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) se guanylan vápenatý smí používat v omezeném množství v potravinách s výjimkou nealkoholických nápojů. V kořenících směsích se smí používat neomezeně. V USA je používání této přísady zakázáno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.