Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E622 - Glutaman draselný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E622 - Glutaman draselný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Draselná sůl kyseliny L-glutamové. Bílá krystalická látka bez vůně, s charakteristickou masovou chutí. Pro tuto další chuť byl přijat název „umami“. Nachází se v lidském těle vázaný ve formě bílkovin a v menším množství volný ve svalech, mozku, v orgánech, krevní plazmě. Zajišťuje nejrůznější funkce organizmu. V přírodě se nachází v některých houbách a mořských řasách, ve zralých rajčatech, v sójových bobech.

Použití

V potravinářském průmyslu je glutaman draselný používaný jako dochucovadlo –látka zvýrazňující chuť a vůni. Je však mnohem méně používanou a známou přísadou než glutaman sodný. Používá jako náhrada kuchyňské soli a glutamanu sodného v nízkosodíkových dietách a potravinách. Dodává potravinám výraznou masovou chuť. Může být přidáván do různých kořenicích směsí a instantních a konzervovaných pokrmů, jako glutaman sodný, E 621.

Výroba

Glutaman draselný se průmyslově vyrábí stejně jako kyselina glutamová a její ostatní soli buď hydrolytickým štěpením rostlinných bílkovin (sója) nebo převážně fermentací bramborového nebo obilného škrobu nebo z melasy. Výhodně používané jsou suroviny s vyšším obsahem lepku. Suroviny mohou být geneticky modifikované.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) se glutaman draselný smí používat v omezeném množství v potravinách obecně, s výjimkou nealkoholických nápojů. V kořenicích přípravcích a ve směsích koření se solí a glutamanem se smí použít v nezbytném množství. V USA je používání této látky povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.