Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E620 - Kyselina l-glutamová

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E620 - Kyselina l-glutamová

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Neesenciální aminokyselina. Tato aminokyselina jakožto stavební prvek bílkovin se nachází v lidském těle ve svalech, mozku, v orgánech, krevní plazmě. Je nezbytná k zajišťování nejrůznějších funkcí organizmu. Nachází se zde společně s glutamany, což jsou její soli.

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni, a jako antioxidant. Využívá se jako levná náhražka dražších surovin. Dodává potravinám masovou chuť, zlepšuje chuť piva. Používá se hojně v mnoha kořenících směsích, instantních pokrmech jako jsou polévky a omáčky, v konzervovaných jídlech, zejména zelenině, v želatinových desertech a želé, ve zmrzlinách. Dále v masných výrobcích, výrobcích z ryb a uzeninách. Je součástí mnoha aromat (smažené brambůrky ) a slouží jako náhrada soli. Kyselina glutamová se používá také ve vlasové kosmetice, kde je součástí přípravků k trvalé ondulaci.

Výroba

Kyselina L- glutamová tvoří bezbarvé krystaly nebo bílý prášek. Průmyslově se vyrábí hydrolytickým štěpením rostlinných bílkovin (sója) nebo fermentací bramborového nebo obilného škrobu nebo z melasy. Suroviny mohou být geneticky modifikované.

Nežádoucí účinky

Nejčastěji se uvádějí bolesti hlavy, trávicí potíže, zvracení, astma, poruchy spánku. Může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) se kyselina glutamová smí používat v omezeném množství v potravinách s výjimkou nealkoholických nápojů. V USA je používání také povoleno (GRAS látka)

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.