Kurzy ATAC

E585 - Mléčnan železnatý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E585 - Mléčnan železnatý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Jedná se o železnatou sůl kyseliny mléčné, používá se jako zdroj železa nebo látka pomáhající upravovat barevnost. Nejsou známy žádné její nežádoucí vlastnosti.

Použití

Používá je jako stabilizátor barvy u černých oliv, nebo v dětské výživě. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství. 

Výroba

Vyrábí se z kyseliny mléčné její neutralizací. Vznikají zelenobílé krystalky nebo lehký zelený prášek slabé charakteristické vůně.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu až 0,8 mg/kg tělesné váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou. I když název odkazuje na mléko, je vhodný i pro lidi s alergií na mléko nebo laktózu. Podobně jako u kyseliny mléčné se i Mléčnan železnatý vyskytuje ve formě D, která není vhodná pro děti, protože může způsobit průjmy nebo zvracení.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno v černých olivách. V USA se jedná o látku povolenou.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.