Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E578 - Glukonan vápenatý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E578 - Glukonan vápenatý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Jedná se o vápenatou sůl kyseliny glukonové, používá se převážně jako antioxidant nebo látka napomáhající zpevňovat potraviny během konzervování. Jedná se o bílý prášek nebo granule, bez chuti a zápachu, na vzduchu je látka stálá.Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti.

Použití

Používá se jako antioxidant – zabraňuje reakci přítomných kovů (železa nebo mědi) s dalšími látkami – předcházejí změně barvy, textury, sraženiny a žluknutí. Najdeme jej v prášcích na přípravu pudingů, v pudingu nebo v sypkých směsích na přípravu nápojů. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Výroba

Vyrábí se z kyseliny glukonové její neutralizací. 

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu až 50mg/kg tělesné váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, pokud by došlo k příjmu více než 200 gramů kyseliny glukonové, účinkovala by jako projímadlo.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám mimo výjimky dané zákonem (dětská výživa), v USA se jedná o látku povolenou, v Austrálii látka povolena není. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.