Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E559 - Křemičitan hlinitý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E559 - Křemičitan hlinitý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Běžně se vyskytuje v přírodě, používá se jako protispékavá látka, čiřící látka u nápojů nebo jako antacidum ve farmacii. Považuje se za bezpečnou látku.

Použití

Používá se jako protispékavá látka a nosič vůni. Nalezneme jej v instantní kávě, sušeném mléku. Výrazně se používá v kosmetice. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Výroba

Získává se z přírodních zdrojů – jílů. Vznikají například zvětráváním živců. Plavením se zbavuje nečistot a poté se suší na bělavý prášek, který je bez chuti i zápachu.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Hliník někdy bývá spojován s Alzheimerovou chorobou, ale u potravin zatím nebyl určen přesný ortel, zda chorobu hliník v potravinách způsobuje nebo ne. V každém případě se nedoporučuje olizovat nebo seškrabávat zbytky potravin z hliníkových uzávěrů (například u jogurtů).

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je povoleno používání látky jako přídatné látky k vybraným potravinám. V USA je používání látky povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.