Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Běžně se vyskytuje v přírodě, používá se jako protispékavá látka, čiřící látka u nápojů nebo jako antacidum ve farmacii. Považuje se za bezpečnou látku.
Používá se jako protispékavá látka a nosič vůni. Nalezneme jej v instantní kávě, sušeném mléku. Výrazně se používá v kosmetice. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.
Získává se z přírodních zdrojů – jílů. Vznikají například zvětráváním živců. Plavením se zbavuje nečistot a poté se suší na bělavý prášek, který je bez chuti i zápachu.
Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Hliník někdy bývá spojován s Alzheimerovou chorobou, ale u potravin zatím nebyl určen přesný ortel, zda chorobu hliník v potravinách způsobuje nebo ne. V každém případě se nedoporučuje olizovat nebo seškrabávat zbytky potravin z hliníkových uzávěrů (například u jogurtů).
V ČR (celé EU) je povoleno používání látky jako přídatné látky k vybraným potravinám. V USA je používání látky povoleno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.