Kurzy ATAC

E553b - Talek

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E553b - Talek

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Přírodní forma křemičitanu hořečnatého tvoří velmi jemný bílý prášek, bez chuti a zápachu. Z přírodních nalezišť může být kontaminován například azbestem, používá se hlavně jako protispékavá látka a také má své využití v kosmetice. 

Použití

Používá se jako potahová látka, látka upravující povrchy tabletek, slouží jako lubrikant nebo protispékavá látka. Talek se může používat jako protispékavá látka u potravin jako rýže, suché práškovité potraviny (koření, cukry, sole, náhrady solí a podobně), také je lze použít pro tabletované potraviny, plátkové sýry, žvýkačky. K ošetření povrchu se používá u masa a cukrovinek z želé. Najdeme jej i v čokoládách, pekařských a cukrářských výrobcích. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Výroba

Vyrábí se ze síranu hořečnatého a křemičitanu sodného.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno. V USA se přírodní talek nepoužívá pro potravinářství.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.