Kurzy ATAC

E541 - Fosforečnan sodnohlinitý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E541 - Fosforečnan sodnohlinitý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Používá se k regulaci kyselosti, pomáhá kvasným procesům, funguje jako emulgátor a jako protispékavá látka.

Použití

Kyselá forma se používá v prášku do pečiva pro pomalé pečení při nízké teplotě, alkalický tvar je používán jako emulgátor v tavených sýrech. Najdeme jej v tacos, torilách a dalších pekařských výrobcích a také v taveném sýru.

Výroba

Získává se z kyseliny fosforečné, hliníku a hydroxidu sodného.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu 0 - 0,6 mg/kg tělesné hmotnosti. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Avšak látka obsahuje hliník, který je vedený jako kontaminant a je spojován s Alzheimerovou chorobou.

Doplňující informace

Kód CAS: 7785-88-8. V ČR (celé EU) je povoleno látku přidávat do jemného pečiva. V USA je látka povolena, v Austrálii je zakázána.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.