Kurzy ATAC

E539 - Thiosíran sodný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E539 - Thiosíran sodný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Bílé nebo skoro bílé krystaly, má schopnost vázat přítomné ionty kovů (železa nebo mědi).

Použití

Hlavní funkcí je antioxidant, používá k ochraně nakrájených brambor proti hnědnutí a jako stabilizátor pro jodid draselný v soli, který obsahuje jód. Jeho schopnost vázat ionty se využívá v alkoholických nápojích, kde váže kovy železa, mědi a tím zabraňuje nežádoucím reakcím, které vedou ke změně barvy nebo textury, vzniku sraženiny nebo žluknutí. Také se používá k neutralizaci chloru nebo k odbarvení kostí. Je to protijed na otravu kyanidem, a v minulosti se používal na boj proti tvorbě krevních sraženin, používá se k léčbě pásového oparu a prašiviny u zvířat.

Výroba

Thiosíran sodný lze připravit zahříváním vodného roztoku siřičitanu sodného se sírou. Vznikají bílé krystaly.

Nežádoucí účinky

Nebyly prokázány žádné nežádoucí účinky.

Doplňující informace

Kód CAS: 7772-98-7. V České republice (celé EU) je jeho použití jako přidané látky zakázáno, v USA je její použití v potravinách povoleno. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.