Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E535 - Ferrokyanid sodný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E535 - Ferrokyanid sodný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Používá se jako protispékavá přísada, pevné vazby v molekule zabraňují uvolňování kyanidů – nejsou známy nežádoucí účinky = považuje se za bezpečnou přísadu.

Použití

Používá se ke korekcím kyselosti výrobků, slouží jako protispékavá látka v solích, kde podporuje vznik krystalů – zabrání hrudkování látky. Používají se při výrobě vína, aby si víno zachovalo svou průzračnost – poté se odfiltruje.

Výroba

Jsou vyráběny z kyanaté kyseliny, hydroxidu sodného a síranu železnatého. Vznikají žluté krystalky, popřípadě žlutý prášek.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu 0 - 0,025 mg/kg. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Doplňující informace

Kód CAS: 13943-58-3. V ČR (celé EU) se hexakyanoželeznatan sodný smí ze zákona používat jako protispékavá látka v jedlé soli a náhradách soli. V USA je jeho použití v potravinách povoleno (50mg/kg soli).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.