Kurzy ATAC

E525 - Hydroxid draselný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E525 - Hydroxid draselný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Bílé nebo skoro bílé pecičky, vločky, roubíky, odlitky a podobně. Považuje se za bezpečný. Hydroxid draselný má obdobné použití jako Hydroxid sodný, navíc je zdrojem draslíku. 

Použití

Používá se ke korekcím kyselosti výrobků, nebo jako pomocná látka ke zpracování potravin. Pomáhá zpracovávat surové kávové plody, uplatnění najde i při výrobě instantních čajů a přísad z mléka. Výjimečně se používá k přeměně zbytků bílkovin v koření a ke snadnějšímu loupání brambor. Používá se také pro získání barvy ze semen Annatto (používaných převážně v mexické nebo karibské kuchyni - mají výraznou žlutou až oranžovou barvu), nebo jej lze využít na zabránění růstu rohů u telat.

Výroba

Vyrábí se hydrolýzou vodného roztoku KCl.

Nežádoucí účinky

Množství hydroxidu draselného přijímaného v potravě není nebezpečné. KOH je nebezpečný pouze při přímém styku – tedy v průmyslu. Nebezpečí jsou vystaveni pracovníci potravinářství, kterým při styku s pokožkou může způsobit popáleniny, puchýře nebo jiné poškození pokožky. Při práci s ním je nutno dodržovat bezpečnostní pokyny uvedené na obalu, pracovním návodu nebo v bezpečnostním listě (výrobce má povinnost je zdarma poskytovat uživatelům – většinou na internetu). Při vnitřním požití může vyvolat krvácení. Vyjmenovaná rizika neplatí pro potraviny, které jej obsahují, ale pro přímý kontakt.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) smějí být používány v množství, které je nezbytné ke všem potravinám mimo dětskou výživu a další potraviny. V USA je jeho použití povoleno, v Austrálii povolena není.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.