Kurzy ATAC

E521 - Síran sodnohlinitý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E521 - Síran sodnohlinitý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Síran sodnohlinitý slouží k regulaci kyselosti a ke zpevňování konzervované zeleniny a masa, najdeme jej v mouce. Nebyly prokázány škodlivé vlastnosti, ale hliník je vyhláškou určen jako kontaminant.

Použití

Používá se jako zpevňující látka v nakládané zelenině (výroba sladkokyselých okurků v nálevu), konzervovaných masných výrobcích. Upravuje pH a zamezuje přítomným kovům urychlovat nežádoucí reakce, které mohou vést ke snížení kvality produktů (změna barvy, konzistence, žluknutí). Používá se jako kypřící látka a nosič benzoyl peroxidu v bělené mouce nebo sýrech.

Výroba

Síran sodnohlinitý lze získávat z odpadového hliníku. Produktem jsou bílé nebo bezbarvé krystalky, které se snadno rozpouští ve vodě.

Nežádoucí účinky

Zvýšený příjem hliníku do lidského organismu může vést ke vzniku Alzheimerovy choroby. Hliník je mírně toxický při požití ústy nebo injekční stříkačkou, může ovlivňovat reprodukci.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití této látky povoleno. V USA taktéž.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.