Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E520 - Síran hlinitý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E520 - Síran hlinitý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Síran hlinitý slouží k regulaci kyselosti a ke zpevňování konzervované zeleniny a masa. Bezbarvé krystaly rozpustné ve vodě, bez zápachu s mírně nasládlou chutí.

Použití

Používá se jako zpevňující látka v nakládané zelenině (výroba sladkokyselých okurků v nálevu), konzervovaných masných výrobcích. Upravuje pH a zamezuje přítomným kovům urychlovat nežádoucí reakce, které mohou vést ke snížení kvality produktů (změna barvy, konzistence, žluknutí). Dále se s ním můžeme setkat v některých deodorantech. Síran hlinitý se používá hlavně v chemickém průmyslu pro čištění odpadních vod – používá se jako koagulační nebo flotační činidlo – ve vodě vytvoří shluky nečistot, které se následně nechávají samovolně sedimentovat v sedimentačních nádržích.

Výroba

Síran hlinitý lze získat přidáním oxidu, uhličitanu nebo hydroxidu hlinitého do kyseliny sírové. Může se získávat z odpadového hliníku. Produktem jsou bílé nebo bezbarvé krystalky, které se snadno rozpouští ve vodě, nezapáchající s mírně nasládlou chutí

Nežádoucí účinky

Zvýšený příjem hliníku do lidského organismu může vést ke vzniku Alzheimerovy choroby. Hliník je mírně toxický při požití ústy nebo injekční stříkačkou, může ovlivňovat reprodukci.

Doplňující informace

Kód CAS: 17927-65-0. Použití v potravinách je v EU (ČR) povoleno do proslazeného ovoce nebo vaječného bílku ve zpracovaných produktech. V USA je jeho použití také povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.