Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E516 - Síran vápenatý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E516 - Síran vápenatý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Používá se jako regulátor kyselosti, plnidlo, nosná a zpevňující látka. Využívá se k obohacování látek o vápník. Přírodní ložiska se nachazí v Evropě a Americe. Nejsou známy nepříznivé ani vedlejší účinky na lidské zdraví. Bílý až světle žlutý prášek bez zápachu a chuti. Rozpouští se ve vodě, naopak v etanolu jej nelze rozpustit prakticky vůbec.

Použití

Používá se ke korekcím kyselosti výrobků, jako protispékavá a kypřící látka, látka zlepšující a zpevňující těsto, zahušťovadlo marmelád, zakonzervovaného ovoce, nosič peroxidů pro bělení mouky a sýrů (v některých zemích není povoleno), zabraňuje ztrátám barevnosti. Používá se při výrobě sýrů jako niva, gorgonzola, cottage. Zakonzervovává sladké papriky, rajčata, brambory. Může se použít v zubních pastách jako abrazivum, absorbuje vzdušnou vlhkost – vytvoří hydratovanou sůl a ztvrdne. 

Výroba

Minerál se přirozeně vyskytuje v Evropě i Americe. Získáváme jej i průmyslově.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena žádná hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) - u látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Některé zdroje uvádějí, že při nadměrné konzumaci může vyvolat krvácení.

Doplňující informace

Kód CAS: 7778-18-9. V České republice (celé EU) smějí být používány v množství, které je nezbytné ke všem potravinám mimo dětskou výživu a další potraviny. V USA je používání látky povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.