Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E514 - Sírany sodné

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E514 - Sírany sodné

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Síran sodný je v přírodě běžně vyskytující se látka, kterou lze těžit nebo ji lze získat chemickou cestou. Používá se jako regulátor kyselosti, jako potrava pro kvasné procesy probíhající při výrobě piva nebo v pekařství nebo mají plnicí a nosnou funkci. Setkat se můžeme s bližším rozdělením na 514(i) síran sodný nebo 514(ii) hydrogensíran sodný. Lidský organismus tyto látky snadno vstřebává. Jedná se o přirozeně se vyskytující minerál ve dvou formách. První forma je "mirabilite", což je hydratovaný síran sodný, který se běžně vyskytuje v Kanadě. Druhá forma je "thenardite, ta je bezvodá a těží se v Rusku. Barva přírodního minerálu může být od bíle až po světle růžovou.

Použití

Používá se ke korekcím kyselosti výrobků, jako potrava pro kvasnice při výrobě piva nebo v pekařském průmyslu. Využívají se při zpracování pitné vody. Mohou mít funkci plnidla nebo nosné látky – využití pro lepší dávkování například potravinářských barviv, léků, pracích prášků (kompaktní prací prášky jich obsahují nepatrné množství). Ve farmacii se dále používá jako silné projímadlo. Vyskytují se ve žvýkačkách, žvýkacích bonbonech a sušenkách. V potravinách je jeho koncentrace nízká a nevyvolává žádné nežádoucí účinky (např. na žvýkačkách se uvádí, že nadměrná konzumace může vést až k průjmovým onemocněním).

Výroba

Chemickou cestou získáme bezbarvé nebo bílé krystalky, případně krystalický prášek, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě kuchyňské soli.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena žádná hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) - u látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Doplňující informace

Kód CAS: 7757-82-6 (Síran sodný), Kód CAS: 7681-38-1 (Hydrogensíran sodný).V České republice (celé EU) smějí být používány v množství, které je nezbytné ke všem potravinám mimo dětskou výživu a další potraviny. Nejsou známy nepříznivé ani vedlejší účinky na lidské zdraví. V USA je tato látka povolena.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.