Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Uhličitan sodný se připravuje například elektrolýzou mořské vody; hydrogenuhličitan sodný tzv. Solvayovým procesem z chloridu sodného a amoniaku; sekvikarbonát sodný je směsí obou předchozích solí.
V běžných množstvích se neobjevují žádné nežádoucí účinky, takže jsou uhličitany sodné považovány za bezpečné přídatné látky.
Uhličitan, hydrogenuhličitan a sesquikarbonát sodný mají podobné spektrum využití, tudíž bývají na potravinách souhrnně označovány jako jedna látka (E500). Používají se ke kontrole kyselosti a jako kypřící látky. Sám uhličitan sodný má schopnost vázat nežádoucí ionty kovů, čímž zabraňuje změnám barvy, struktury, sraženinám a žluknutí potravin.
S uhličitanem sodným se setkáme v:
- pekařských výrobcích,
- suchých směsích pro výrobu nápojů,
- margarínech.
Jeho kypřící účinky se uplatňují ve slaném pečivu, chlebech, oplatkách, bábovkách a podobně.
Sody se uplatňují při výrobě:
- skla,
- v papírenském průmyslu,
- mýdel,
- pracích prostředků,
- hasicích přípravků.
Hydrogenuhličitan sodný se mimo jiné objevuje v práškových směsích pro výrobu:
- palačinek
- sušenek,
- muffinů.
Dále také jako regulátor kyselosti v rajčatových polévkách nebo šerbetech.
Sekvikarbonát sodný působí jako neutralizátor v:
- másle,
- smetaně,
- zmrzlinách.
Využívá se také při zpracování oliv před konzervací, ve výrobcích obsahujících kakao a v konzervovaném hrášku.
V ČR (celé EU) smějí být v nezbytném množství přidávány ke všem potravinám i do dětské výživy a lze je také používat jako součást kypřících prostředků pro pekařské výrobky k dětským příkrmům. Jejich použití v potravinách je povoleno i v USA.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.