Kurzy ATAC

E500 - Uhličitany sodné

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E500 - Uhličitany sodné

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Uhličitan sodný se připravuje například elektrolýzou mořské vody; hydrogenuhličitan sodný tzv. Solvayovým procesem z chloridu sodného a amoniaku; sekvikarbonát sodný je směsí obou předchozích solí.

Uhličitany sodné a zdraví

 V běžných množstvích se neobjevují žádné nežádoucí účinky, takže jsou uhličitany sodné považovány za bezpečné přídatné látky.

Uhličitany sodné v potravinářství

Uhličitan, hydrogenuhličitan a sesquikarbonát sodný mají podobné spektrum využití, tudíž bývají na potravinách souhrnně označovány jako jedna látka (E500). Používají se ke kontrole kyselosti a jako kypřící látky. Sám uhličitan sodný má schopnost vázat nežádoucí ionty kovů, čímž zabraňuje změnám barvy, struktury, sraženinám a žluknutí potravin.

S uhličitanem sodným se setkáme v:
- pekařských výrobcích,
- suchých směsích pro výrobu nápojů,
- margarínech.

Jeho kypřící účinky se uplatňují ve slaném pečivu, chlebech, oplatkách, bábovkách a podobně. 

Sody se uplatňují při výrobě:
- skla,
- v papírenském průmyslu,
- mýdel,
- pracích prostředků,
- hasicích přípravků.

Hydrogenuhličitan sodný se mimo jiné objevuje v práškových směsích pro výrobu:
- palačinek
- sušenek,
- muffinů.

Dále také jako regulátor kyselosti v rajčatových polévkách nebo šerbetech.

Sekvikarbonát sodný působí jako neutralizátor v:
- másle,
- smetaně,
- zmrzlinách.

Využívá se také při zpracování oliv před konzervací, ve výrobcích obsahujících kakao a v konzervovaném hrášku.

V ČR (celé EU) smějí být v nezbytném množství přidávány ke všem potravinám i do dětské výživy a lze je také používat jako součást kypřících prostředků pro pekařské výrobky k dětským příkrmům. Jejich použití v potravinách je povoleno i v USA.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.