Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E494 - Monooleát sorbitolu

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E494 - Monooleát sorbitolu

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Viskózní olejovitá kapalina jantarové barvy, případně krémové až hnědé vločky, či tuhá, voskovitá pevná látka s charakteristickým zápachem. Vzniká zahříváním sorbitolu s kyselinou olejovou.

Monooleát sorbitolu a zdraví

Soudě podle ostatních esterů sorbitolu, které jsou bezpečné, lze analogicky odvodit, že negativní účinky pravděpodobně nemá ani tato látka.

Monooleát sorbitolu v potravinářství

Vyskytuje se v:
- pekařských a cukrářských výrobcích,
- zmrzlinách,
- sypkých náhražkách mléka.

Využívá se jako odpěňovač při výrobě droždí a element dodávající plasticitu žvýkačkám. Funguje jako emulgační přísada do speciálních výživových substancí a farmaceutik.

Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. V minulosti nebyla v ČR povolena, avšak dnes se smí přidávat do všech potravin, do nichž lze přidávat emulgátor E491 (platí pro celou EU). V USA ani v Austrálii není tato látka povolena.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.