Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E493 - Monolaurát sorbitolu

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E493 - Monolaurát sorbitolu

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Viskózní olejovitá kapalina jantarové barvy, případně krémové až hnědé vločky, či tuhá, voskovitá pevná látka s charakteristickým zápachem. Vzniká zahříváním sorbitolu s kyselinou laurinovou.

Monolaurát sorbitolu azdraví

Soudě podle ostatních esterů sorbitolu, které jsou bezpečné, lze analogicky odvodit, že negativní účinky pravděpodobně nemá ani tato látka.

Monolaurát sorbitolu v potravinářství

Monolaurát sorbitolu působí jako emulgátor a stabilizátor v pekařských a cukrářských výrobcích, zmrzlinách a dezertech.

Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. V ČR se smí přidávat do stejných potravin jako emulgátor E491 (platí pro celou EU); v USA ani v Austrálii se používat nesmí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.