Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Viskózní olejovitá kapalina jantarové barvy, případně krémové až hnědé vločky, či tuhá, voskovitá pevná látka s charakteristickým zápachem. Vzniká zahříváním sorbitolu s kyselinou laurinovou.
Soudě podle ostatních esterů sorbitolu, které jsou bezpečné, lze analogicky odvodit, že negativní účinky pravděpodobně nemá ani tato látka.
Monolaurát sorbitolu působí jako emulgátor a stabilizátor v pekařských a cukrářských výrobcích, zmrzlinách a dezertech.
Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. V ČR se smí přidávat do stejných potravin jako emulgátor E491 (platí pro celou EU); v USA ani v Austrálii se používat nesmí.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.