Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Světle žlutý prášek. Vyrábí se esterifikací sorbitolu kyselinou stearovou v poměru molárních hmotností 1 : 3.
Látka nevykazuje žádné negativní vedlejší účinky, pouze může zvyšovat hladinu vstřebávání látek rozpustných v tucích.
Jedná se o stabilizátor a emulgátor zabraňující krystalizaci tuků v čokoládách, margarínech, zmrzlinách a dezertech.
Používá se v:
- cukrářských polevách,
- sypkých náhražkách mléka,
- při výrobě chleba, jemuž dodává objem.
Uplatňuje se při homogenním promíchávání potravin na bázi vody a oleje a jako pěnotvorný činitel.
Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. V ČR tato látka v minulosti nebyla povolena, ale nyní ji lze přidávat do všech vybraných potravin, do nichž je povoleno přidávat emulgátor E491 (platí pro celou EU). V USA jde o zakázanou látku.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.