Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E492 - Tristearát sorbitolu

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E492 - Tristearát sorbitolu

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Světle žlutý prášek. Vyrábí se esterifikací sorbitolu kyselinou stearovou v poměru molárních hmotností 1 : 3.

Tristearát sorbitolu a zdraví

Látka nevykazuje žádné negativní vedlejší účinky, pouze může zvyšovat hladinu vstřebávání látek rozpustných v tucích.

Tristearát sorbitolu v potravinářství

Jedná se o stabilizátor a emulgátor zabraňující krystalizaci tuků v čokoládách, margarínech, zmrzlinách a dezertech.

Používá se v:
- cukrářských polevách,
- sypkých náhražkách mléka,
- při výrobě chleba,
jemuž dodává objem.

Uplatňuje se při homogenním promíchávání potravin na bázi vody a oleje a jako pěnotvorný činitel.

Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. V ČR tato látka v minulosti nebyla povolena, ale nyní ji lze přidávat do všech vybraných potravin, do nichž je povoleno přidávat emulgátor E491 (platí pro celou EU). V USA jde o zakázanou látku.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.