Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E491 - Monostearát sorbitolu

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E491 - Monostearát sorbitolu

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Krémově bílý prášek voskovité konzistence. Připravuje se esterifikací shodných molárních hmotností sorbitolu a kyseliny stearové.

E491 a zdraví

Pouze při velmi vysokých dávkách této látky se u testovaných zvířat projevily změny činnosti jater a ledvin, v běžném množství jde o substanci bez vedlejších účinků. Při použití vyšších dávek může působit jako alergen u citlivých osob. 

E491 v potravinářství

Látka působí jako emulgátor a stabilizátor. V čokoládových bonbónech zabraňuje změnám barvy, k nimž dochází po zahřátí a opětovném ochlazení. Využívá se v různých polevách a krémech, kterým dodává vzdušnost, lesk a stabilitu. Zlepšuje objem a pevnost pěn a nachází se v práškových náhražkách mléka do kávy.

Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. Dnes je v ČR (celé EU) monostearát sorbitolu povolen pouze v:
- jemném a trvanlivém pečivu,
- cukrářských výrobcích,
- sladkých dezertních omáčkách (topinzích),
- polevách pro cukrářské výrobky,
- emulgovaných tucích,
- náhražkách mléka a smetany,
- tekutých koncentrátech z čaje,
- tekutých koncentrátech výluhů z ovoce a bylin,
- zmrzlinách,
- dezertech,
- cukrovinkách,
- majonézách,
- droždí,
- žvýkačkách.

Povolen je rovněž v USA.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.