Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Krémově bílý prášek voskovité konzistence. Připravuje se esterifikací shodných molárních hmotností sorbitolu a kyseliny stearové.
Pouze při velmi vysokých dávkách této látky se u testovaných zvířat projevily změny činnosti jater a ledvin, v běžném množství jde o substanci bez vedlejších účinků. Při použití vyšších dávek může působit jako alergen u citlivých osob.
Látka působí jako emulgátor a stabilizátor. V čokoládových bonbónech zabraňuje změnám barvy, k nimž dochází po zahřátí a opětovném ochlazení. Využívá se v různých polevách a krémech, kterým dodává vzdušnost, lesk a stabilitu. Zlepšuje objem a pevnost pěn a nachází se v práškových náhražkách mléka do kávy.
Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. Dnes je v ČR (celé EU) monostearát sorbitolu povolen pouze v:
- jemném a trvanlivém pečivu,
- cukrářských výrobcích,
- sladkých dezertních omáčkách (topinzích),
- polevách pro cukrářské výrobky,
- emulgovaných tucích,
- náhražkách mléka a smetany,
- tekutých koncentrátech z čaje,
- tekutých koncentrátech výluhů z ovoce a bylin,
- zmrzlinách,
- dezertech,
- cukrovinkách,
- majonézách,
- droždí,
- žvýkačkách.
Povolen je rovněž v USA.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.