Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E488 - Etoxylované mono a di glyceridy

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E488 - Etoxylované mono a di glyceridy

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Nevýrazné, mírně nažloutlé olejovité kapaliny nebo řídké gely. Vyrábějí se glycerolýzou jedlých tuků nebo přímou esterifikací glycerolu směsí stearových, palmitových a myristových kyselin.

E488 a zdraví

Během testů na zvířatech nevykazovaly látky žádné vedlejší negativní účinky.

E488 v potravinářství

Vyskytují se jako součást:
- protispékavých látek,
- dortů,
- polev ze šlehaného rostlinného oleje,
- polevových směsí,
- cukrových polev,
- mražených dezertů,
- margarínů,
- pudinků,
- burákového másla,
- náhražek mléka či smetany do kávy.

Účinkují také jako emulgátory, usnadňují šlehání, zkvalitňují těsto a změkčují chlebovou střídku.

Mohou se vyrábět ze živočišných tuků. Akutní vystavení působnosti těchto látek může vyvolat podráždění kůže, dýchacích cest, trávicího traktu či očí. Látky jsou v ČR (celé EU) jako přídatné složky potravin zakázány. V USA jde o látky povolené.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.