Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Nevýrazné, mírně nažloutlé olejovité kapaliny nebo řídké gely. Vyrábějí se glycerolýzou jedlých tuků nebo přímou esterifikací glycerolu směsí stearových, palmitových a myristových kyselin.
Během testů na zvířatech nevykazovaly látky žádné vedlejší negativní účinky.
Vyskytují se jako součást:
- protispékavých látek,
- dortů,
- polev ze šlehaného rostlinného oleje,
- polevových směsí,
- cukrových polev,
- mražených dezertů,
- margarínů,
- pudinků,
- burákového másla,
- náhražek mléka či smetany do kávy.
Účinkují také jako emulgátory, usnadňují šlehání, zkvalitňují těsto a změkčují chlebovou střídku.
Mohou se vyrábět ze živočišných tuků. Akutní vystavení působnosti těchto látek může vyvolat podráždění kůže, dýchacích cest, trávicího traktu či očí. Látky jsou v ČR (celé EU) jako přídatné složky potravin zakázány. V USA jde o látky povolené.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.