Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E487 - Laurylsulfát sodný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E487 - Laurylsulfát sodný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Z hlediska struktury se jedná o bílý prášek. Syntetická příprava zahrnuje reakci 1-dodekanolu s oxidem sírovým a jejich následnou redukci uhličitanem sodným.

E487 a zdraví

Látka je považována za slabý alergen dráždící pokožku.

E487 v potravinářství

Zvlhčovací přísada a emulgátor. Usnadňuje šlehání a používá se jako pěnotvorná látka ve vaječných bílcích nebo jako látka snižující povrchové napětí v některých nápojích v prášku a ovocných džusech. V domácnosti nachází laurylsulfát sodný uplatnění jako levný a účinný čisticí prostředek (vyskytuje se např. v mýdlech), ale přidává se i do dalších přípravků každodenní potřeby, například do vlasových šampónů nebo zubních past. 

V ČR (celé EU) není jako přídatná potravinová složka povolena, avšak například v USA povolena je.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.