Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Z hlediska struktury se jedná o bílý prášek. Syntetická příprava zahrnuje reakci 1-dodekanolu s oxidem sírovým a jejich následnou redukci uhličitanem sodným.
Látka je považována za slabý alergen dráždící pokožku.
Zvlhčovací přísada a emulgátor. Usnadňuje šlehání a používá se jako pěnotvorná látka ve vaječných bílcích nebo jako látka snižující povrchové napětí v některých nápojích v prášku a ovocných džusech. V domácnosti nachází laurylsulfát sodný uplatnění jako levný a účinný čisticí prostředek (vyskytuje se např. v mýdlech), ale přidává se i do dalších přípravků každodenní potřeby, například do vlasových šampónů nebo zubních past.
V ČR (celé EU) není jako přídatná potravinová složka povolena, avšak například v USA povolena je.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.