Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Při 25°C je stearyltartarát mastnou pevnou látkou krémové barvy. Připravuje se esterifikací kyseliny tartarové 1-oktadekanolem.
Díky několika provedeným studiím na zvířatech můžeme konstatovat, že je látka bezpečná.
Jde o emulgátor používaný v pekárenském průmyslu pro svoji schopnost zpevňovat těsto.
Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. Přestože v minulosti nebylo v ČR používání této látky povoleno, dnes tu uplatnění nachází, a to zejména při výrobě chleba a dezertů. Používání platí pro celou EU. V USA i Austrálii stearyltartarát povolen není, přestože je považován za bezpečnou přídatnou látku.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.