Kurzy ATAC

E483 - Stearyltartarát

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E483 - Stearyltartarát

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Při 25°C je stearyltartarát mastnou pevnou látkou krémové barvy. Připravuje se esterifikací kyseliny tartarové 1-oktadekanolem.

Stearyltartarát a zdraví

Díky několika provedeným studiím na zvířatech můžeme konstatovat, že je látka bezpečná.

Stearyltartarát v potravinářství

Jde o emulgátor používaný v pekárenském průmyslu pro svoji schopnost zpevňovat těsto.

Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. Přestože v minulosti nebylo v ČR používání této látky povoleno, dnes tu uplatnění nachází, a to zejména při výrobě chleba a dezertů. Používání platí pro celou EU. V USA i Austrálii stearyltartarát povolen není, přestože je považován za bezpečnou přídatnou látku.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.