Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E482 - Stearoyllaktylát vápenatý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E482 - Stearoyllaktylát vápenatý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Bílý až mírně nažloutlý sypký prášek nebo křehká pevná látka s charakteristickým zápachem. Připravuje se esterifikací kyseliny stearové kyselinou mléčnou a poté částečnou neutralizací hydroxidem vápenatým.

E482 a zdraví

Nejsou známy žádné její negativní vedlejší účinky.

E482 v potravinářství

Tento emulgátor a stabilizátor se používá v pekárenském průmyslu jako látka zpevňující těsto, které pak má vyšší objem a delší trvanlivost. Rovněž usnadňuje úpravu umělých šlehaček a vaječných bílků, přidává se do margarínů (obecně slouží k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje) a směsí nahrazujících mléko do kávy.

Stearoyllaktylát lze nalézt i v:
- majonézách,
- instantních polévkách,
- zmrzlinách.

Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. Tato látka v ČR v minulosti nebyla povolena, avšak dnes se již jako přídatná složka potravin běžně používá (platí pro celou EU). Stejná situace panuje i v USA. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.