Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Krémově zbarvený prášek nebo křehká pevná látka s charakteristickým zápachem. Připravuje se esterifikací kyseliny stearové kyselinou mléčnou a poté částečnou neutralizací uhličitanem sodným nebo hydroxidem sodným.
Stearoyllaktylát sodný nevykazuje žádné nežádoucí účinky
Emulgátor s řadou uplatnění. Prodlužuje trvanlivost těsta na výrobu chleba, housek, taštiček či tortil, používá se v:
- některých margarínech,
- práškových náhradách mléka a kávy,
- pudincích,
- trvanlivých šlehačkách,
- cukrovinkách,
k výrobě:
- snacků na bázi obilovin a brambor,
- masových konzerv,
- majonéz,
- instantních polévek,
- zmrzlin,
- žvýkaček.
Má využití jako stabilizátor, slouží k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje a usnadňuje šlehání vaječných bílků. Tato látka se často přidává i do krmení pro psy a kočky.
V ČR (celé EU) je již dnes jako přídatná látka do vybraných potravin povolen, stejně jako v USA.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.