Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E481 - Stearoylaktylát sodný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E481 - Stearoylaktylát sodný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Krémově zbarvený prášek nebo křehká pevná látka s charakteristickým zápachem. Připravuje se esterifikací kyseliny stearové kyselinou mléčnou a poté částečnou neutralizací uhličitanem sodným nebo hydroxidem sodným.

E481 a zdraví

Stearoyllaktylát sodný nevykazuje žádné nežádoucí účinky

E481 v potravinářství

Emulgátor s řadou uplatnění. Prodlužuje trvanlivost těsta na výrobu chleba, housek, taštiček či tortil, používá se v:
- některých margarínech,
- práškových náhradách mléka a kávy,
- pudincích,
- trvanlivých šlehačkách,
- cukrovinkách,

k výrobě:
- snacků na bázi obilovin a brambor,
- masových konzerv,
- majonéz,
- instantních polévek,
- zmrzlin,
- žvýkaček.
 

Má využití jako stabilizátor, slouží k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje a usnadňuje šlehání vaječných bílků. Tato látka se často přidává i do krmení pro psy a kočky.

V ČR (celé EU) je již dnes jako přídatná látka do vybraných potravin povolen, stejně jako v USA.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.