Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Bílá či našedlá voskovitá pevná látka hořké chutí vonící po oktanolu. Připravuje se esterifikací oktylakoholu kyselinou jantarovou.
Možné vedlejší účinky jsou mírné a mohou zahrnovat bolesti břicha, průjem nebo křeče, ale může dojít i k vážným alergickým reakcím.
Jde o emulgátor vyskytující se v:
- nápojích v prášku,
- žvýkačkách,
- kakau,
- nealkoholických nápojích,
- šerbetech,
- majonézách,
- margarínech,
- instantních polévkách,
- sušeném nebo ochuceném mléku.
Užívá se rovněž při výrobě nerafinovaného cukru a jako zvlhčující činidlo při čištění ovoce a listové zeleniny. Látka se užívá také ve zdravotnictví jako podpůrné laxativum a v zemědělství jako pesticid.
Na rozdíl od USA není dioktylsulfosukcinát sodný v ČR (celé EU) jako přídatná potravinová látka povolen.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.