Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Bílé voskovité vločky, perličky nebo pevné látky. Připravují se částečnou esterifikací propylenglykolu některými mastnými kyselinami.
Nejsou známy žádné negativní účinky.
Jedná se o emulgátory a stabilizátory, které se uplaťují při pečení bábovek, dortů a podobných výrobků, v nichž napomáhají smísení tuku s tekutinou, stabilizují vzniklé emulze a podporují spojení vzduchu a tuku.
Objevují se v:
- různých tucích,
- margarínech,
- majonézách,
- instantních polévkách,
- sušeném nebo ochuceném mléku.
Těmto látkám by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že se jedná o substance pocházející ze živočišných tuků. Tyto látky nebyly dříve v ČR povoleny, nyní se smějí přidávat do některých vybraných potravin, například do jemného a trvanlivého pečiva, cukrářských výrobků, emulgovaných tuků pro pekařské účely, nemléčných náhrad mléka a smetany, zmrzlin, cukrovinek na bázi cukru, dezertů a přípravků nahrazujících smetanu ke šlehání (platí pro celou EU). Povoleny jsou rovněž v USA.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.