Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jde o nažloutlou viskózní kapalinu. Připravují se esterifikací polyglycerolu kyselinou ricinolejovou. Průmyslově se vyrábí z přirozených mastných kyselin a glycerínu.
Některé testy údajně potvrdily, že může mít negativní vedlejší účinky, například vyvolat střevní potíže nebo alergii. Jiné testy však žádné jeho negativní vlivy neprokázaly. V České republice (celé EU) smí být polyglycerolpolyricinoleát přidáván do nízkotučných pomazánek a zálivek, do čokoládových cukrovinek a čokolád.
Polyglycerolpolyricinoleát je emulgátor vyskytující se v zálivkách a pomazánkách se sníženým obsahem tuku a v kakaových nebo čokoládových cukrovinkách. Díky svým účinkům umožňuje vytvářet tenčí vrstvy čokoládových polev a využívá se k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje.
Nachází se také v:
- mléčných výrobcích,
- majonézách,
- instantních polévkách,
- mražených dezertech,
- margarínech.
Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.