Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Žluté či světle hnědé kapaliny nebo polotuhé látky. Připravují se částečnou esterifikací polyglycerolu mastnými kyselinami.
Testy těchto esterů neprokázaly žádné nežádoucí účinky.
Tyto estery tvoří celou řadu emulgátorů, jejichž vlastnosti se různí podle charakteru použitých mastných kyselin a podmínek při jejich výrobě. Využívá se jich například k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje nebo ve šlehaných krémech, tucích a margarínech. Mají vliv na vlastnosti čokolády a pomáhají tvořit hladký a lesklý povrch margarínu a dezertů. V pekárenství se používají ve sladkých těstech – zlepšují jejich strukturu a zvětšují objem.
Objevují se rovněž:
- jako stabilizátory některých nápojů,
- v mléčných výrobcích,
- majonézách,
- instantních polévkách.
Těmto látkám by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že se jedná o substance pocházející ze živočišných tuků. V ČR (celé EU) smějí být tyto látky přidávány do vybraných potravin, například do jemného a trvanlivého pečiva, do cukrářských výrobků, emulzních likérů, výrobků z vajec, mléka v prášku, žvýkaček, emulgovaných tuků, sladkostí na bázi cukru a dezertů. V minulosti u nás tyto látky nebyly povoleny, dnes se běžně používají nejen tady, ale i v potravinářství USA.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.