Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E474 - Sacharoglyceridy

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E474 - Sacharoglyceridy

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Vyskytují se v podobě jemných pevných látek, tuhých gelů nebo čistě či špinavě bílých prášků. Vznikají reakcí sacharózy s jedlými tuky nebo oleji.

Sacharoglyceridy a zdraví

V průběhu studií na zvířatech nebyly objeveny nežádoucí účinky.

Sacharoglyceridy v potravinářství

Sacharoglyceridů se využívá v pekárenském průmyslu pro zlepšení vlastností těsta při hnětení a pečení a pro zlepšení kvality cukrovinek nebo čokolády. Jedná se o emulgátory účinné v emulzích typu voda v tuku, například v margarínech.

Nacházejí se v:
- cukrovinkách,
- dezertech,
- omáčkách,
- nízkotučných výrobcích,
- polévkách
- sušených náhražkách smetany do kávy.

Těmto látkám by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že se jedná o substance pocházející ze živočišných tuků. V EU (ČR) jsou povoleny i v celé řadě alkoholických nápojů. V USA a v Austrálii jsou tyto látky zakázány dodnes.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.