Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Vyskytují se v podobě jemných pevných látek, tuhých gelů nebo čistě či špinavě bílých prášků. Vznikají reakcí sacharózy s jedlými tuky nebo oleji.
V průběhu studií na zvířatech nebyly objeveny nežádoucí účinky.
Sacharoglyceridů se využívá v pekárenském průmyslu pro zlepšení vlastností těsta při hnětení a pečení a pro zlepšení kvality cukrovinek nebo čokolády. Jedná se o emulgátory účinné v emulzích typu voda v tuku, například v margarínech.
Nacházejí se v:
- cukrovinkách,
- dezertech,
- omáčkách,
- nízkotučných výrobcích,
- polévkách
- sušených náhražkách smetany do kávy.
Těmto látkám by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že se jedná o substance pocházející ze živočišných tuků. V EU (ČR) jsou povoleny i v celé řadě alkoholických nápojů. V USA a v Austrálii jsou tyto látky zakázány dodnes.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.