Kurzy ATAC

E473 - Estery sacharózy s mastnými kyselinami

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E473 - Estery sacharózy s mastnými kyselinami

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Měkké pevné látky, tuhé gely nebo bílé či našedlé prášky. Estery sacharózy se vyrábějí reakcemi cukrů s různými mastnými kyselinami.

E473 a zdraví

Látky spadající pod označení E473 jsou v těle štěpeny na přirozené složky potravin – cukry a mastné kyseliny, přičemž zbylé součásti bezpečně procházejí trávicím traktem. Při jejich nadměrném příjmu může ve výjimečných případech dojít ke střevním nebo žaludečním potížím. 

E473 v potravinářství

Díky rozhodnutí FDA jsou od roku 1982 využívány jako složky ochranných povlaků na různých druzích ovoce a zeleniny. Rovněž plní roli emulgátorů, stabilizátorů a látek určujících strukturu, což zahrnuje i udržování pěny, a také v:
- pekárenských a cukrárenských výrobcích,
- mražených krémech,
- některých omáčkách,
- salátových zálivkách,
- práškovém a ochuceném mléku,
- margarínu,
- majonézách,
- žvýkačkách,

v nichž zabraňují nadměrné lepivosti k zubům.

Těmto látkám by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že se jedná o substance pocházející ze živočišných tuků. WHO (Světová zdravotnická organizace) stanovila, že jsou tyto estery pro lidské tělo neškodné a v ČR (celé EU) i v USA jsou tudíž povoleny jako přísady do potravin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.