Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E472 - Estery mono a diglyceridů mastných kyselin a, b, c, d, e, f

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E472 - Estery mono a diglyceridů mastných kyselin a, b, c, d, e, f

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o širší spektrum sloučenin, jejichž skupenství se pohybuje od čirých a nestálých kapalin, přes bílé či nažloutlé a viskózní až k nahnědlým a světle hnědým; z hlediska pevnějších látek pak tvoří nažloutlé vosky až bílé či světle žluté pevné látky. Všechny se připravují částečnou esterifikací glycerolu některými přírodními mastnými kyselinami a látkami specifickými pro vznik požadovaného esteru (např. kyselinou mléčnou, octovou, citrónovou, vinnou či acetylvinnou).

E472 a zdraví

Estery procházejí obvyklou látkovou výměnou, s výjimkou esterů typu E, které se v těle nevstřebávají zcela. Jiné nežádoucí účinky estery nemají a jsou považovány za bezpečné látky.

E472 v potravinářství

Všechny estery mastných kyselin jsou emulgátory, které zlepšují vlastnosti potravin. Estery A (mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou octovou) jsou obsaženy ve ztužených tucích, v práškové šlehačce a používají se k ošetřování mastných výrobků a ovoce před vzdušným kyslíkem. Estery B (mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou mléčnou) jsou využívány v sypkých směsích pro pečení, v práškové šlehačce a v pekařských výrobcích. Estery C (mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou citrónovou) využívá pekařský průmysl, jsou obsaženy v potravinách s vysokým obsahem tuku, zabraňují žluknutí potravin a působí jako antioxidanty. Estery D (mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou vinnnou) jsou jako emulgátory využívány velice zřídka. Esterů E (mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mono- a diacetylvinnou) i esterů F (směsných esterů mono- a digylceridů mastných kyselin s kyselinami octovou a vinnou) se rovněž využívá v pekárenství – ke zpevnění chlebového těsta a dalších výrobků. Estery E se navíc přidávají do tuků a olejů, aby snížily jejich prskavost při zahřátí.

Některé estery mastných kyselin se nacházejí v toaletních přípravcích a detergentech. V ČR (celé EU) je povoleno přidávání těchto látek v nezbytném množství do většiny potravin. V dětské výživě je povoleno používat tyto látky v omezeném množství pro výrobu dětských příkrmů. V USA je používání těchto esterů rovněž povoleno s výjimkou esterů typu D.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.