Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E470 - Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin, hořečnaté soli mastných kyselin

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E470 - Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin, hořečnaté soli mastných kyselin

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Bílé nebo krémově bílé lehké prášky, šupinky nebo polotuhé látky. Bližší dělení: 470 a - sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin a 470 b - hořečnaté soli mastných kyselin. Vyrábějí se reakcí oxidů příslušných prvků s mastnými kyselinami.

E470 a zdraví

Soli mastných kyselin jsou běžnými produkty metabolismu tuků, tudíž se nepředpokládá, že by mohly mít na lidský organismus neblahý vliv. Ve výjimečných případech mohou narušit a pozměnit střevní sliznici.

E470 v potravinářství

Tyto látky jsou využívány jako emulgátory, stabilizátory a protispékavé látky. Vyskytují se v pekařských výrobcích, jako jsou například bábovky, koláče nebo chléb.

V rámci EU se objevují v čím dál větším množství potravin, například v:
- prášku do pečiva,
- kostkovém cukru,
- česnekovém a cibulovém granulátu. 

Některé soli mastných kyselin se používají jako lubrikanty nebo látky zabraňující přichycení. 

V ČR (celé EU) je používání látek v nezbytném množství povoleno ke všem potravinách s výjimkou dětské výživy. V USA je používání těchto solí rovněž povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.