Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Bílé nebo krémově bílé lehké prášky, šupinky nebo polotuhé látky. Bližší dělení: 470 a - sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin a 470 b - hořečnaté soli mastných kyselin. Vyrábějí se reakcí oxidů příslušných prvků s mastnými kyselinami.
Soli mastných kyselin jsou běžnými produkty metabolismu tuků, tudíž se nepředpokládá, že by mohly mít na lidský organismus neblahý vliv. Ve výjimečných případech mohou narušit a pozměnit střevní sliznici.
Tyto látky jsou využívány jako emulgátory, stabilizátory a protispékavé látky. Vyskytují se v pekařských výrobcích, jako jsou například bábovky, koláče nebo chléb.
V rámci EU se objevují v čím dál větším množství potravin, například v:
- prášku do pečiva,
- kostkovém cukru,
- česnekovém a cibulovém granulátu.
Některé soli mastných kyselin se používají jako lubrikanty nebo látky zabraňující přichycení.
V ČR (celé EU) je používání látek v nezbytném množství povoleno ke všem potravinách s výjimkou dětské výživy. V USA je používání těchto solí rovněž povoleno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.