Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E466 - Karboxymethylcelulóza

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E466 - Karboxymethylcelulóza

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Vyskytuje se v podobě bílého až žlutobílého prášku či zrnek bez zápachu. Vyrábí se chemickým pozměněním přírodní celulózy.

Karboxymethylcelulóza a zdraví

Po konzumaci většího množství této látky mohou u některých jedinců nastat střevní potíže, avšak v běžných dávkách přijímaných v potravinách nevykazuje karboxymethylcelulóza žádné nežádoucí účinky. Je považována za bezpečnou látku.

Karboxymethylcelulóza v potravinářství

Slouží jako zahušťovadlo v pudincích, různých náplních a pomazánkách, zpomaluje růst cukerných krystalů v cukerných polevách a sirupech, zvětšuje objem a prodlužuje trvanlivost sladkých pekařských výrobků.

Funguje jako stabilizátor:
- emulzí v salátových zálivkách,
- polévkách,
- omáčkách,
- sýrech.

Dále dodává objem a výraznější chuť nízkokalorickým pokrmům a přidává se do nízkokalorických perlivých nápojů, v nichž váže oxid uhličitý. Schopnost karboxymethylcelulózy vázat vodu určuje její využití ve zmrzlinách a jiných mražených sladkostech nebo při rozpouštění želatiny. Používá se jako základ jedlých povrchových filmů, jimiž je ošetřováno ovoce a zelenina, přidává se do hluboce zmražených potravin, mražených polotovarů, pokrmů určených k přípravě v mikrovlnných troubách a kromě toho se objevuje jako přísada v některých salámech.

Může fungovat jako projímadlo a odstraňovat toxiny z trávicího traktu. V ČR (celé EU) je používání karboxymethylcelulózy povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V USA je používání látky také povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.