Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E465 - Ethylmethylcelulóza

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E465 - Ethylmethylcelulóza

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Bílá až béžovobílá hygroskopická pevná látka nebo prášek bez zápachu. Vyrábí se chemickým pozměněním celulózy nebo z technické bavlny.

Ethylmethylcelulóza a zdraví

Nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku; ve vysokých dávkách však může způsobovat nadýmání či jiné střevní nebo vyměšovací potíže.

Ethylmethylcelulóza v potravinářství

Používá se jako:
- emulgátor,
- stabilizátor emulzí,
- činidlo tvořící pěnu v našlehaných výrobcích.

Přidává se do hluboce zmražených potravin, mražených polotovarů a pokrmů určených k přípravě v mikrovlnných troubách. Díky svým projímavým účinkům se využívá v medicíně, ale využití nachází například také jako lepidlo na tapety.

 V ČR (celé EU) i v USA je povolenou přídatnou složkou běžných potravin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.