Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Bílá až béžovobílá hygroskopická pevná látka nebo prášek bez zápachu. Vyrábí se chemickým pozměněním celulózy nebo z technické bavlny.
Nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku; ve vysokých dávkách však může způsobovat nadýmání či jiné střevní nebo vyměšovací potíže.
Používá se jako:
- emulgátor,
- stabilizátor emulzí,
- činidlo tvořící pěnu v našlehaných výrobcích.
Přidává se do hluboce zmražených potravin, mražených polotovarů a pokrmů určených k přípravě v mikrovlnných troubách. Díky svým projímavým účinkům se využívá v medicíně, ale využití nachází například také jako lepidlo na tapety.
V ČR (celé EU) i v USA je povolenou přídatnou složkou běžných potravin.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.