Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Krystalická látka vyskytující se v různých mezifázích kapalného a pevného skupenství, např. v kapalných krystalech. Získává se chemicky z celulózy.
Hydroxypropylcelulóza nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku; ve vysokých dávkách však může způsobovat střevní či vyměšovací potíže. Podobně jako methylcelulóza (E461) nebo etyhlcelulóza (E462) je i tato látka pro člověka nestravitelná a beze změn prochází zažívacím traktem.
Látka se používá jako:
- emulgátor,
- stabilizátor emulzí,
- zahušťující prostředek,
- činidlo podporující tvorbu pěny
- součást povrchových filmů na cukrovinkách.
Lze se s ní setkat také ve vitaminových tabletkách, v některých hluboce zmražených potravinách, mražených polotovarech a v pokrmech určených k přípravě v mikrovlnných troubách.
V ČR (celé EU) i v USA je povolenou přídatnou složkou běžných potravin..
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.