Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E463 - Hydroxypropylcelulóza

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E463 - Hydroxypropylcelulóza

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Krystalická látka vyskytující se v různých mezifázích kapalného a pevného skupenství, např. v kapalných krystalech. Získává se chemicky z celulózy.

Hydroxypropylcelulóza a zdraví

Hydroxypropylcelulóza nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku; ve vysokých dávkách však může způsobovat střevní či vyměšovací potíže. Podobně jako methylcelulóza (E461) nebo etyhlcelulóza (E462) je i tato látka pro člověka nestravitelná a beze změn prochází zažívacím traktem.

Hydroxypropylcelulóza v potravinářství

Látka se používá jako:
- emulgátor,
- stabilizátor emulzí,
- zahušťující prostředek,
- činidlo podporující tvorbu pěny
- součást povrchových filmů na cukrovinkách.

Lze se s ní setkat také ve vitaminových tabletkách, v některých hluboce zmražených potravinách, mražených polotovarech a v pokrmech určených k přípravě v mikrovlnných troubách.

V ČR (celé EU) i v USA je povolenou přídatnou složkou běžných potravin..

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.