Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E462 - Ethylcelulóza

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E462 - Ethylcelulóza

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o polysacharid tvořící bílá zrnka. Je to látka nestravitelná. Získává se chemicky z celulózy nebo z chemické bavlny.

Ethylcelulóza a zdraví

Ethylcelulóza nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku, avšak ve vysokých dávkách může způsobovat střevní či vyměšovací potíže. Podobně jako methylcelulóza (E461) je i tato látka pro člověka nestravitelná, takže nepřispívá ke kalorické vydatnosti pokrmů.

Ethylcelulóza v potravinářství

Ethylcelulóza zvyšuje pojivost a soudržnost některých potravin, zejména cukrovinek a žvýkaček, ale objevuje se i ve vitamínových preparátech. Kromě ochranných vrstev vitamínů a lékových tablet může být i součástí ředicích činidel nebo se vyskytovat v potravinách jako plnidlo.

V ČR (celé EU) i v USA je látka povolena pro použití v potravinách.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.